Innych przepisów na kruche już nie próbuję odkąd spróbowałam przepisu jobi na ciasto na mazurki. Jest świetne - kruche, ale nie rozpada się w palcach daje się kroić i długo jest bardzo dobre w smaku. Owszem mam jeszcze dwa - trzy inne przepisy na kruche do ciast, które czasem wykorzystuję, ale to zdecydowanie u nas króluje i polecam je wszystkim. Jobi podała przepis na dość dużą ilość ciasta, ale mnie to odpowiada, bo to idealna ilość na 4 formy do tarty o średnicy 24 cm. Robię z całości składników i dzielę ciasto na cztery części - z jednej piekę, a trzy sobie od razu zamrażam, wtedy przygotowanie takiej tarty to już w ogóle trwa dosłownie chwilę.
Tarta z kremem i truskawkami
na 4 tarty 24cm:
na 4 tarty 24cm:
- 1 kg mąki (ja daję pszennej wymieszanej z ok. 200g krupczatki, jobi daje samą krupczatkę)
- 60 dag tłuszczu (masła lub mieszanki masła i smalcu)
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
Krem patissiere
Ja korzystam z przepisu Pierra Herme z książki "Desery". Można go zastąpić budyniem waniliowym (ale zmniejszyć o 1/4 ilość mleka z przepisu na opakowaniu), ale polecam spróbować, bo wykonanie jest bardzo proste, a efekt w porównaniu ze zwykłym budyniem - o wiele lepszy.
2. Ubić żółtka z resztą cukru na puszystą masę, ciągle ubijając dodać mąkę, a następnie powoli część mleka.
3. Wlać masę do pozostałego mleka i ciągle ubijając gotować na wolnym ogniu, aż krem uzyska konsystencję gęstego budyniu. Zdjąć z ognia.
4. Dodawać powoli masło i mieszać trzepaczką, aż krem je wchłonie i będzie gładki.
Po przestygnięciu wylać na wystudzony spód a na to położyć truskawki lub inne owoce... i rozkoszować się letnimi smakami :)
A na zakończenie jeszcze jedno ujęcie moich lusterek... no nie mogę nic więcej z tego aparatu wyciągnąć w tej kwestii :)Ja korzystam z przepisu Pierra Herme z książki "Desery". Można go zastąpić budyniem waniliowym (ale zmniejszyć o 1/4 ilość mleka z przepisu na opakowaniu), ale polecam spróbować, bo wykonanie jest bardzo proste, a efekt w porównaniu ze zwykłym budyniem - o wiele lepszy.
- 350 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- 80 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 30 g masła
2. Ubić żółtka z resztą cukru na puszystą masę, ciągle ubijając dodać mąkę, a następnie powoli część mleka.
3. Wlać masę do pozostałego mleka i ciągle ubijając gotować na wolnym ogniu, aż krem uzyska konsystencję gęstego budyniu. Zdjąć z ognia.
4. Dodawać powoli masło i mieszać trzepaczką, aż krem je wchłonie i będzie gładki.
Po przestygnięciu wylać na wystudzony spód a na to położyć truskawki lub inne owoce... i rozkoszować się letnimi smakami :)
pozdrawiam i smacznego :)
ushii
Wspaniale wygląda to ciasto! Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńPiękne to lustro! Belle harmonie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Oj ushii po odwiedzinach u Ciebie będę się musiała na odchudzającą kurację zapisać niewątpliwie.
OdpowiedzUsuńPomysł z lusterkami bardzo udany pozdrawiam
Przepis godny zapisania ,skoro mówisz,że super.A proszku do pieczenia się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie..
Pozdrawiam serdecznie
elle - dziękuję :) próbuj bo szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńaagaa - nienie, to kruche jest, bez proszku :)
13ka - ja dlatego piekę to na co jest dużo amatorów i nie mam szans zjeść za dużo :)
pozdrawiam serdecznie!
No przepysznie wygląda Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania.
Pozdrawiam.
Brzmi pysznie! Wypróbuję...
OdpowiedzUsuńA ja właśnie dziś też tartę robiłam :D odmroziłam ciasto, położyłam na nie malinki i kruszonka... a potem prosto z piekarnika - mmm - bo ja uwielbiam jak coś jest prosto z piekarnika... może to niezdrowe, jak to teście mówią, że kamieni się można nabawić (taa, jak się pracowało w piekarni i dzień w dzień jadło gorący chlebek i popijało zimną wodą - to można :P ) a ja często tak nie piekę i czasem tak lubię i już :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo rany ... ale ciacho !!!! Już sobie wyobrażam tylko jakie musiało być pyszne. Ależ mi ochoty na samą nnoc narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda wytwornie... A kruche tarty wolę bardziej od wszelkich ciast biszkoptowych. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńMasz racje, last call... Tarta wyglada pysznie :) A lusterka tez mi sie bardzo podobaja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mmmmmm dziś właśnie zjadałam chyba ostatnie truskawki w tym roku a na taką tartę chętnie bym się wprosiła ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetny pomysł powieszenia lusterka z kokardką!
OdpowiedzUsuń