Czyli losowanie :) Bardzo dziękuję
Wszystkim za tak liczny udział! I dzielenie się wiosennymi
wspomnieniami. A teraz moja osobista maszyna losująca, pan M.,
przystępuje do losowania... niestety - nie udzieliła zgody na publikację
zdjęć, zatem tym razem bez fotek będzie. Chwila napięcia... i...
Notes leci do...
Sielskich klimatów!
Losujemy jeszcze raz i magnesy wędrują do...
Drugiej szesnaście!
Gratuluję
dziewczyny, bardzo się cieszę :) I oczywiście poproszę o adresy :)
Wszystkim pozostałym dziękuję za zabawę. Ale, ale - zapowiadam też
kolejną, bo właśnie do mnie dotarło, że mam już ponad 900 obserwatorów i
jestem w szoku... no to - do następnego niedalekiego rozdawnictwa w
takim razie :)
Pierwsze
słodkości za nami, ale ja dalej słodzę (chociaż zaraz będzie też
wytrawnie :) Bo... szykuję już wielkanocne czekoladki! Marzyły mi się
takie słodkie jajeczka w pudrowych kolorach, ale asortyment naszych
sklepów takich akurat nie obejmuje :/ Zatem zrobiłam sobie coś innego,
niemniej ładnego, o.
Czekoladki
oczywiście powstały z foremek, aż taka uzdolniona, żeby rzeźbić w
czekoladzie, to ja nie jestem. A foremki mają też tę zaletę, że nadają
się np do... masełka na wielkanocny stół. I żeby nudno nie było -
szykuję też masełka smakowe - musztardowe, ziołowe i inne. Jeśli komuś
spodobał się ten pomysł - to pewnie w tej roli sprawdzą się zwykłe
silikonowe foremki do lodu, a ciekawych kształtów jest zatrzęsienie :)
Masełka smakowe
Przygotowujemy wybrane dodatki smakowe, np:
- masło zielone - ulubione zioła itp, np koperek (świetne do łososia), szczypiorek, szałwia (genialne do gnocchi), bazylia
- masło musztardowe - nieco musztardy
- masło cytrynowe - sok i drobniutko starta skórka z cytryny
- masło czosnkowe - starty na tarce lub roztarty na pastę z odrobina
soli ząbek czosnku (lub więcej wg upodobań), odrobina soli, natka
pietruszki - polecam też dodatek tymianku, zwłaszcza cytrynowego
1. Masło ucieramy do miękkości.
2.
Dodatki bardzo drobniutko kroimy lub rozcieramy i dodajemy do masła,
dobrze mieszamy i schładzamy - jeśli korzystamy z foremek to wciskamy do
nich masę, jeśli nie - kładziemy masło na folii spożywczej, zawijamy i
rolujemy nadając kształt walca. Po schłodzeniu kroimy na plasterki lub
wyjmujemy z foremek (bardzo łatwo wyskakują :) i podajemy.
A
skoro jesteśmy przy Wielkanocy i słodkościach... oto na koniec
zapowiadana niespodzianka :) Powstała już jakiś czas temu, ale musiałam
nieco poczekać z jej ujawnieniem... To
ozdoba wielkanocna, inspirowana jajami Faberge - bo podobnie jak
oryginał, z wnętrzem kryjącym coś specjalnego (np drobny upominek, albo
słodkości). Ale oczywiście o wieeele tańsza :) i bardzo prosta do
zrobienia - więc jeśli komuś się spodoba - zapraszam do obejrzenia
kursu na takie jajeczko mojego autorstwa na nowej stronie
Crafterki.pl i dobrej zabawy przy tworzeniu własnych jajeczek!
[EDIT]
Kurs dodaję również tutaj, ponieważ są problemy ze stroną, na której jest umieszczony :)

Ozdoba wielkanocna inspirowana jajami Faberge
Większość materiałów potrzebnych do jej wykonania można znaleźć w domu, więc jest nie tylko oryginalna, ale i tania. Potrzebujemy:
- jajko styropianowe - ja wybrałam rozmiar odpowiadający gęsiemu
- kawałek folii spożywczej
- taśma samoprzylepna lub malarska
- papier - mogą być paski gazety, a może i być nawet toaletowy
- klej - np wikol, introligatorski, magic itp
- 2-3 centymetrowy kawałek tasiemki (najlepiej bawełnianej, ale niekoniecznie)
- kawałek cienkiej wstążeczki - jesli chcemy jajko zamknąć i powiesić
- materiały, którymi chcemy udekorowac jajko - np. papiery, serwetki do decoupage, kwiatki papierowe, tasiemki, koronki itd - ja wybrałam tkaninę i mulinę, ponieważ chciałam udekorować je haftem
Narzędzia:
1. Nożem rozcinamy jajko na pół wzdłuż dłuższej osi. Warto narysować sobie na całym obwodzie linie cięcia, wtedy tnie się łatwiej i otrzymujemy równe krawędzie - natomiast wygląd cięcia wewnątrz jajka nie ma żadnego znaczenia.
2. Owijamy połówki jajka folią spożywczą i podklejamy jej końcówki taśmą malarską lub samoprzylepną.
3. Smarujemy folię klejem i układamy pierwszą warstwę papieru, następnie ją też smarujemy - i znów układamy warstwę papieru - czynności te powtarzamy kilkukrotnie, aż uzyskamy grubszą warstwę, która po wyschnięciu będzie sztywna i zachowa kształt jajka. Starannie dociskamy każdą warstwę, by nigdzie nie tworzyły się wyraźne nierówności. To samo robimy z drugą połówką jajka i odstawiamy je do wyschnięcia, najlepiej na noc.
4. Obcinamy papier wystający poza styropianową foremkę, równo z jej brzegiem - dzięki temu papierowe połówki będą do siebie idealnie pasowały.
5. Dekorowanie warto wykonać przed zdjęciem połówek ze styropianowych foremek, łatwiej je wtedy ozdabiać. Ja użyłam tkaniny ozdobionej haftem. Jej naklejenie jest bardzo proste - smarujemy papierową połówkę jajka klejem, przykładamy tkaninę i naciągamy - pod wpływem wody w kleju materiał daje się łatwo naciągnąć i nie robią się zmarszczki. Obcinamy nadmiar tkaniny na brzegach.
6. Jak widać na powyższym zdjęciu nie podkleiłam małego fragmentu przy brzegu. W tym miejscu trzeba bowiem wkleić kawałeczek tasiemki - aby połączyć obie połówki. Po jego zamocowaniu doklejamy resztę wierzchniej tkaniny.
Jeśli jajko ozdabiamy inną techniką, np. oklejamy papierem lub serwetkami można ten krok wykonać na samym początku dekorowania i zasłonić tasiemkę tak samo jak ja, albo na końcu, mocując ją na wierzchu i czyniąc z tego "zawiaska" element dekoracyjny - dodatkowo go ozdabiając, np ćwiekami na końcach itp.
7. Brzegi połówek wykańczamy koronką lub tasiemką i zdejmujemy ze styropianowych foremek. I w tym momencie przysłuży się folia spożywcza - odklejamy taśmę i łatwo zdejmujemy ozdobę z foremki razem z folią - bez żadnych uszkodzeń. Usuwamy folię z wnętrza jajka.
I jajko jest gotowe :) Można ozdobić też jego wnętrze malując je lub wyklejając dowolnym materiałem.
8. Jeśli chcemy jajko powiesić, do węższego końca mocujemy tasiemki - jedną cieńszą jako zawieszkę oraz dwa nieco szersze kawałki do każdej z połówek - by można było zawiązać je na kokardkę i zamknąć w ten sposób jajko.

Wykorzystałam
tu dwa hafty ptaszkowe - jeden z motywem dobrze już Wam znanym dzięki
ABily oraz drugim na gałązce... takich hafcików powstało ostatnio kilka
bo wyjątkowo wdzięcznie i szybko się je produkuje :) Ale równie dobrze
można ozdobić takie jajko ładnym papierem, serwetkami do decou - co
tylko nam wyobraźnia podpowiada. Mam nadzieję, że uda mi się zachęcić
Was do takiej zabawy - jeśli tak - pochwalcie się swoimi pracami, bardzo
chętnie je zobaczę :)
Pozdrawiam,
ushii